Iedereen kent het wel: je hebt een stevige wandeling of run achter de rug, en de volgende dag voel je pijntjes op plekken waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Gelukkig zijn pijntjes meestal een teken dat je lichaam zich aanpast aan de inspanning. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen kun je snel herstellen én nieuwe klachten voorkomen.

  1. Rust, maar blijf in beweging
    Hoewel rust belangrijk is, betekent dit niet dat je stil moet zitten. Actief herstel, zoals rustig fietsen, zwemmen of een ontspannen wandeling, helpt je spieren te ontspannen en bevordert de bloedsomloop. Leg na een zware sessie je benen omhoog om vochtophopingen te verminderen en je bloedsomloop te verbeteren.

  2. Eet en drink verstandig
    Voeding speelt een cruciale rol bij herstel. Zorg ervoor dat je na je activiteit eiwitten en koolhydraten binnenkrijgt. Eiwitten helpen bij spierherstel, terwijl koolhydraten de glycogeenvoorraden in je spieren aanvullen. Denk aan een smoothie met banaan en yoghurt of een maaltijd met kip en rijst. Blijf ook goed hydrateren, want voldoende vocht versnelt het herstelproces. 
  3. Zorg voor je voeten
    Je voeten zijn vaak de eerste plek waar je pijntjes voelt. Gebruik WandelWol anti-drukwol om blaren en drukplekken te verzachten. Een goede voetcrème, zoals Akilwinter, voorkomt droge of gescheurde huid. Controleer ook je schoenen op slijtage: een goede ondersteuning begint bij schoeisel dat in topconditie is.
  4. Pijnklachten? Schakel een specialist in
    Houdt een pijntje langer aan of lijkt het te verergeren? Dan is het verstandig om hulp te zoeken. Bij Buchrnhornen kun je terecht voor een uitgebreide loopscan of een afspraak met een podotherapeut en/of medisch pedicure. Zij kunnen analyseren wat er misgaat in je looptechniek of schoeisel en helpen je op weg naar een oplossing.

5. Voorkom herhaling
Blijf letten op signalen van je lichaam. Bouw je wandel- of hardlooproutine rustig op en forceer niets. Neem voldoende rustdagen en wissel intensieve activiteiten af met lichtere sessies. Met een beetje geduld en aandacht voor je herstel, blijf je pijnvrij en kun je blijven genieten van je wandelingen en runs.