Wandelen of rennen in winterwonderland is een mooie ervaring. Het winterse landschap biedt vele mooie kiekjes. Een wandeling of run in winterse omstandigheden vraagt doorgaans meer van je lichaam. Daarom geven wij je een aantal tips!

 

Zorg voor een goede conditie

Lopen in de sneeuw en modder is lastiger dan op een sneeuwvrij pad. Daarnaast heb je misschien meer, of wat zwaardere, spullen in de rugzak. Zorg dan ook dat je conditie op peil is voordat je een wandeling/run gaat maken. Om te wennen aan het heuvelachtige terrein zou je als training een lange tocht kunnen maken op het strand. Het ongelijke zand zorgt voor een vergelijkbare ondergrond.

 

Check het weer vóór en tijdens je tocht

Bekijk voordat je op pad gaat en tijdens je wandeling/run regelmatig de weersvoorspellingen. Let niet alleen op de temperatuur en neerslag, maar ook op de hoeveelheid wind. De wind zorgt er namelijk voor dat de gevoelstemperatuur veel lager is. Loop heen tegen de wind in en terug met de wind mee en probeer zoveel mogelijk via je neus in te ademen. Komt er een (sneeuw)storm aan of gaat het heel hard regenen? Stem hier je kleding op af. Wees voorbereid op onverwachte weersveranderingen. Zorg dat je alternatieven en omkeerpunten inplant vooraf aan je wandeling/run voor het geval er tijdens je tocht onverwachte obstakels zijn.

Zorg voor de juiste uitrusting
  1. Kleding – Stem je kleding af op de weersomstandigheden, je loopsnelheid en de lichaamswarmte die je produceert. Draag warme isolerende (thermo)kleding. Maak gebruik van laagjes! Hoe meer laagjes, hoe beter het isoleert.
  2. Muts – De meeste lichaamswarmte verdwijnt via je hoofd, het is dan ook belangrijk om een muts of hoofdband te dragen.
  3. Handschoenen – Vergeet niet je handschoenen, deze zijn een must om te dragen wanneer de temperatuur rond het vriespunt ligt.
  4. Zonnebril – Bij de combinatie van wind en vorst kun je je ogen beschermen, bijvoorbeeld met een lichte zonnebril.
  5. Reflectiemateriaal en lampjes – De dagen worden in het najaar steeds korter waardoor het later licht wordt en eerder donker. De kans dat je in schemering loopt is vaker aanwezig. Zorg dat je dan ook goed zichtbaar bent. Denk aan het dragen van reflectiemateriaal zoals een reflectievest en lampjes (hoofd, borst- en armlampjes) in de ochtend of avond.
  6. Schoenen – Draag het juiste schoeisel! Hardlopen in de sneeuw vereist een kortere pas zodat je jezelf kunt corrigeren als je dreigt uit te glijden. Ga voor schoenen met meer grip, reflectiemateriaal en een waterafstotend of waterdicht bovenwerk. Kies bijvoorbeeld voor trailrunningschoenen. Deze bieden namelijk meer grip dan gewone loopschoenen. Voor wandelaars is het raadzaam om stevige, waterdichte wandel/bergschoenen te dragen waarbij de zolen voldoende grip hebben. Wandelschoenen met een hoge schacht geven je voeten en enkels meer stabiliteit. Een wollen binnenvoering zorgt voor extra warmte. – Heb je geen wollen binnenvoering en heb je snel last van drukplekken, blaren of andere voetproblemen? Probeer dan WandelWol anti-drukwol. Dit werkt drukontlastend en huidherstellend. In combinatie met de lanoline zorgt het voor het beste resultaat bij huidbescherming en huidverzorging. Daarnaast zorgt het voor warme voeten in de winter en heeft het een verkoelend effect in de zomer.
  7. Thermosfles/drinkfles – Zorg dat je voldoende drinkt, dit houdt namelijk de circulatie op gang waardoor je je lichaamswarmte langer vasthoudt.
  8. Overige uitrusting – droge sokken, een opgeladen telefoon, energierijk voedsel.
Duur van de loop/wandeltocht

Bij kouder weer is een goede warming-up bij het hardlopen belangrijk. Neem hiervoor wat langer de tijd. Zorg ervoor dat je de training rustig start en de doorbloeding op peil is van de spieren, pezen en aanhechtingen. Neem vooraf voldoende koolhydraten zoals een extra boterham of energiereep. Start met een kort duurloopje zonder dat je meteen begint met een tempotraining met veel pauzes. Het is raadzaam om bij strenge vorst in combinatie met veel wind maximaal 90 minuten te lopen. Neem korte pauzes of dribbelpauzes tussendoor ter bevordering van je bloedsomloop. Wanneer je een uitputtende duurloop uitvoert kun je onderkoeld raken als je je koolhydraten verbruikt hebt. Blijf niet langer buiten dan nodig is! Na afloop van de training of wedstrijd koelt het lichaam snel af, vooral als je huid nog nat is van transpiratievocht.

Geef aandacht aan je lichaam

Het is belangrijk om je lichaam in de winter goed te verzorgen. Juist in de winter kan de huid erg droog worden, wat kan leiden tot kloofvorming. Regelmatig gebruik van een goede crème zoals Akilwinter kan dit voorkomen. Daarnaast zorgt het voor een isolatielaag tijdens het wandelen/rennen. Bezoek regelmatig een pedicure voor passend advies. Gebruik WandelWol anti-drukwol om ontstane blaren aan de voeten te verzachten en blaarvorming te voorkomen. Ook bij wintertenen is het gebruik van WandelWol heilzaam en klachten verminderend.