Wandelen brengt verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee en helpt om fysiek en mentaal fit te blijven. In je leven wandel je ongeveer vijf keer de aarde rond. Dat vraagt aardig wat van je lichaam. Het is daarom belangrijk om goed en gemakkelijk te kunnen bewegen. Of je nu geregeld wandelt of een beginnend wandelaar bent, het is noodzakelijk om je lichaam de ondersteuning te geven die benodigd is. De vraag luidt echter; wat heef je lichaam hiervoor nodig?

 

Herken vroegtijdige wandelklachten

Enkelklachten, achillespeesklachten, middenvoetklachten en klachten aan de voorvoet zijn veelvoorkomende klachten die het wandelen onaangenaam kunnen maken. De meesten staan er niet bij stil dat voetklachten kunnen zorgen voor klachten in de rest van het lichaam. Een verkeerde voetstand of een verkeerd looppatroon kan pijn aan de knieën, rug en heupen veroorzaken. “Klachten kunnen ontstaan door verkeerde schoenen of een verkeerde wandeltechniek,” aldus Maarten van Maurik, podoloog en winkelmanager van Voet- en Beweegcenter Buchrnhornen. Een podoloog is gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van klachten aan de voeten en houding gerelateerd aan de stand van je voeten.

Als je eenmaal weet wat de oorzaak is van voetklachten, is de oplossing vaak eenvoudig. Zelfs de manier waarop je de veters van je wandelschoenen strikt, kan klachten veroorzaken of voorkomen. In sommige gevallen ligt de oorzaak van of de oplossing voor het probleem wat complexer. Met het vroegtijdig herkennen van klachten, kun je voorkomen dat het erger wordt. Daarom biedt Buchrnhornen een gratis loopscan aan. Hierbij wordt er onder andere gekeken naar jouw lichaamshouding en loopgedrag.

 

Plan een gratis loopscan

Bij Buchrnhornen kun je een afspraak maken voor een gratis loopscan waarbij een voet- en bewegingsanalyse wordt gemaakt. Geen enkele voet is namelijk hetzelfde. Een loopscan begint altijd met een gesprek over jouw voeten, je lopen en eventuele klacht(en). Daarna volgt een onderzoek waarbij er wordt gekeken naar jouw lichaamshouding, spierkracht en de bewegelijkheid van je gewrichten. Ook zal er worden gekeken naar de schoenen die je draagt, denk hierbij aan de slijtage van de zool.

Een loopscan bestaat daarnaast uit een videoanalyse en drukmeting. Na afloop worden de bevindingen met je doorgenomen. De resultaten geven inzicht in jouw bewegingspatroon en bepalen wat er nodig is om je lichaam de juiste ondersteuning te bieden.

 

Goede wandelschoenen zijn onmisbaar voor een geslaagde wandeling

Wandelen zonder wandelschoenen is als fietsen zonder fiets. Goede wandelschoenen bieden voldoende steun, demping en grip en zijn een must om comfortabel en langdurig te kunnen lopen. Het model inclusief de constructie moet geschikt zijn voor de wegen en paden die jij van plan bent te bewandelen, maar waar moet je nu op letten?

Het kiezen van de juiste wandelschoen brengt een aantal voorbereidende vragen met zich mee over jouw manier van wandelen en over jezelf als wandelaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen zoals; Hoe ver ben je van plan gemiddeld per dag te wandelen? Loop je meestal in vlak of heuvelachtig gebied en wandel je met of zonder bagage? Sta je stevig op je voeten, of zwikken je enkels snel om? Heb je platte, smalle, brede, volle voeten of voeten met een hoge wreef? etc.

Tijdens je zoektocht naar de juiste wandelschoen, ontdek je snel dat wandelschoenen in verschillende categorieën worden ingedeeld. Deze categorieën helpen je op weg naar de juiste wandelschoenen. Het gebied waar je wandelt bepaalt welk type wandelschoen je nodig hebt. De ABCD-indeling kijkt naar het gebied en het soort ondergrond, waarbij A staat voor licht en soepel en de categorie D voor zwaar en stug. Daarnaast biedt een hoge wandelschoen bescherming bij zwakke enkels en zorgt voor meer stabiliteit op oneffen terrein. Een lage wandelschoen daarentegen geeft meer bewegingsvrijheid en zijn lichter van gewicht. Ideaal voor vlakkere oppervlaktes. ‘’Wanneer zitten mijn wandelschoenen goed?’’ Graag verwijzen wij je naar dit artikel.

‘’Hoe kom ik erachter of er meer benodigd is?’’ Met behulp van een loopscan kom je erachter achter of er meer benodigd is om prettig te kunnen wandelen, zoals steunzolen of een aanpassing aan de schoen. Bij Buchrnhornen kunnen de wandelschoenen in de werkplaats worden opgerekt om ruimte te creëren en drukpunten te voorkomen. Daarnaast kunnen er aanpassingen worden gedaan aan de binnen- of buitenzijde van de schoen wanneer de voetvorm of voetstand daarom vraagt. Hierdoor wordt het draagcomfort en de functionaliteit verhoogd.

 

De wandelspecialisten van Buchrnhornen helpen je graag op weg!

Buchrnhornen is een Brabants familiebedrijf met ruim 70 jaar ervaring. In dit multidisciplinaire voet- en beweegcentrum werken verschillende professionals samen. In de schoenenwinkel word je geholpen door een team van voetkundig adviseurs die zijn opgeleid om klachten die ontstaan vanuit een verkeerde voetstand en/of een verkeerd looppatroon te voorkomen of te verhelpen.

Heb je net dat beetje extra aandacht nodig vanwege een situatie die meer vraagt dan alleen goed passende wandelschoenen? Dan helpt Buchrnhornen je verder op weg met het multidisciplinaire team! Naast een uitgebreide (wandel)schoenencollectie biedt Buchrnhornen podotherapie, medisch pedicure, steunzolen, orthopedische schoentechniek/- hulpmiddelen en therapeutische elastische kousen.

Nieuwsgierig geworden naar wat Buchrnhornen voor je kan betekenen? Bekijk hier meer informatie of maak een afspraak!